Uppvärmning av våra hem tar mycket energi i anspråk. Genom att installera en värmepump går det att spara mycket energi, och därmed också pengar, samtidigt som du gör en insats för miljön. Vilken värmepump som är mest lämplig beror på var och hur du bor.
Vill du värma upp ditt hus på ett mer miljövänligt sätt, och också spara pengar, är det en bra idé att installera en värmepump. Vilken typ av värmepump som är mest lämplig beror på husets konstruktion, och vilken typ av värmesystem det har. En luft vatten värmepump passar bra i ett hus som har ett vattenburet värmesystem. Pumpen hämtar värme från utomhusluften, och överför den till vattnet i värmesystemet.
Om du ska installera den här typen av värmepump beror också på var i landet du bor. Om du bor långt norrut – norr om Dalarna och Gästrikland enligt Vattenfalls hemsida – är det kanske inte den bästa lösningen, åtminstone inte på egen hand. Det finns återförsäljare som hävdar att deras luft vatten värmepumpar kan halvera uppvärmningskostnaderna, även för den som bor i Norrbotten eller Lappland. Detta avhandlades i tv-programmet Plus, där en anställd på Energimyndigheten gav sin syn på saken. Att halvera energiförbrukningen är inte sannolikt, sa han. Den som installerar den här typen av värmepump i norra Norrland bör komplettera med elpatron, eller med vedeldad uppvärmning.
Byta ut befintlig värmepump
I södra Sverige, däremot, kan besparingen bli ännu större, i vissa fall rent av 60 %. Om du redan bor i ett hus med värmepump, och pumpen är av äldre modell, kanske det är dags att byta. Många installerade värmepumpar under åren före millennieskiftet, och kommer att byta ut dem under de kommande åren. Därför har en känd värmepumpstillverkare tagit Ingemar Stenmark till hjälp, skriver Dagens industri . Alpinstjärnan kommer att medverka i en webb-tvserie om uppgradering av värmepumpar, och syftet är naturligtvis att få tittarna att välja just den aktuella tillverkarens värmpumpar.
Vill du ha mer information om uppvärmning, och hitta ett alternativ som passar just ditt hus? Kontakta energirådgivaren i din kommun. Du hittar kontaktuppgifter på Energimyndighetens webbplats.