Så preppar en barnfamilj

Prepping har seglat upp som något av en modetrend på senare tid. Mycket på grund av coronavirusets utbredning. Men vad behöver ni tänka på för att preppa som barnfamilj?

En prepper var för bara en kort tid sedan en figur det ofta skojades om. De flesta människor gick genom vardagen med tanken att en kris väl visserligen kunde inträffa men att det väl inte kunde bli så illa. Coronakrisen har förändrat människors inställning överlag. Nu har väl coronakrisen inte riktigt nått apokalyptiska nivåer, men för många har den ändå fungerat som något av en väckarklocka. Hos Criseq har de varit medvetna om vikten av krisberedskap sedan 2017.

Coronakrisen är en utlösande faktor

maskI samband med att Covid-19 kom till Sverige började många människor runtom i landet bunkra. Det tog inte lång tid förrän hyllorna för toalettpapper och pasta gapade tomma. Hos apoteken tog ansiktsmaskerna och handspriten slut. Criseq är ett av många företag som ser åtminstone någonting positivt i utvecklingen. Att människor blir medvetna om hur känsligt samhället är för olika typer av kriser är kanske ett nödvändigt ont – i alla fall om det leder till positiva förändringar på sikt.

Så preppar ni som barnfamilj

Bland de positiva förändringarna finns förstås att fler nu inser att det är en bra idé att vara förberedd. Det är i sin tur en trend som stärker samhällets förmåga att hantera kristillstånd, oavsett om det handlar om pandemier, krig eller andra oförutsedda händelser. Att förbereda sig för en kris som barnfamilj innebär, med några få undantag, i princip samma typer av förberedelser som för singel- eller sambohushåll. En artikel om prepping i Expressen tar upp de viktigaste sakerna som behövs: mat, vatten, värme och information. För mat och vatten rekommenderas att ni bunkrar upp med konserver och vattendunkar. Utgångspunkten är att en vuxen person dricker ungefär 2-3 liter vatten per dygn. Om ni är en familj bestående av fyra personer räcker en 30-liters dunk ungefär två dygn. När ni lagrar vattnet ska ni byta ut det åtminstone en gång i halvåret. Med barn i huset blir det extra viktigt att tänka på att bunkra upp med saker som blöjor och extra filtar.