Inbrotten ökar i många delar av Sverige. I värsta fall kanske tjuven slår till när dina barn är ensamma hemma. För att undvika detta är det en god idé att investera i ett larm.
Om du precis som jag är ensamstående förälder händer det säkert att du måste lämna barnen hemma, eller att de är ensamma hemma några timmar efter skolan. Med tanke på att inbrotten ökar i vissa delar av Sverige kan det bli riktigt obehagligt, om tjuven eller tjuvarna skulle slå till när barnen är ensamma hemma. Då kan det kännas tryggt att ha ett larm hemma.
Du kan läsa mer om olika typer av larm på http://www.sectoralarm.se/hemlarm/. De erbjuder bl.a. larm som kan övervakas på distans, via en app. Du kan alltså se, när du befinner dig på jobbet, om någon larmat på eller av.
Var ökar inbrotten?
Inbrotten i Sverige både ökar och minskar. Skillnaderna märks inte bara mellan olika delar av landet, utan också inom en och samma region. Lokal variation kan bero på att vilka orter som ligger nära en stor väg, eller på i vilka orter det finns aktiva kriminella som utför många inbrott. I Bohuslän begås flest inbrott i de kommuner som ligger nära E6, samt i Sotenäs där det finns fem bofasta kriminella. När de sitter i fängelse sjunker inbrotten i kommunen, skriver Bohuslänningen.
I Stockholms län har ökningen varit kraftig. Det är dessutom den enda region i Sverige där lägenhetsinbrott är vanligare än inbrott i småhus. Sedan 2015 har inbrotten i Stockholm och på Gotland ökat med 23 procent, skriver Svt.
Värst drabbat i Stockholms län är de norra delarna av länet, skriver Mitt i. I Upplands-Bro kommun har inbrotten ökat med 50 procent, om än från en ganska låg nivå.
Grannsamverkan
Förutom att installera ett larm är det bästa sättet att skydda sig mot inbrott att ha en fungerande grannsamverkan. Om du känner dina grannar, och de känner dig, kommer ni automatiskt att hålla lite koll åt varandra. Då får du veta om någon obehörig har ”spanat in” din bostad, vilket kan tyda på att någon har förberett ett inbrott.