Vaccinera dina barn på BVC

Nu såhär efter att en mindre mässlingepedemi har drabbat Göteborg men också Stockholm tidigare, vill jag slå ett allmänt slag för vaccinationer. Gör det på en BVC som du etablerar god relation till och lägg gärna ner en extra omtanke på ditt val. Att välja en bra BVC är minst lika viktigt som att välja förskola. På samma sätt som förskolan inte bara är barnförvaring är inte heller ditt barns hälsa något som man kan ta enkelt på, då en del sjukdomar man vaccinerar sig mot är livshotande för barn utan skydd.

Att vara vårdnadshavare innebär en hel del förpliktelser. Det är helt enkelt ditt ansvar att se till att dina barn får den vård och omsorg som de behöver. När jag valde vårdcentralen Din Klinik gjorde jag det för att de erbjöd hembesök både efter förlossning och hemkomst från adoption. De erbjuder dessutom proffsig telefonrådgivning och vaccinationer. Det är viktigt att både du som förälder men också dina barn känner sig trygga med bemötandet.

Mässling mest smittsamt

Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna i världen. Det är upp till dig om du vill vaccinera ditt barn eller inte. Men kom ihåg att ditt barn då kan bli smittbärare ifall ni reser utomlands. I en ledare i skaraborgslanstidning.se argumenterar man till och med för att förskolor och annan verksamhet ska kunna neka personer som inte har vaccinerat sig mot mässling. För att ett samhälle ska vara skyddat mot en epidemi krävs det att 90% är vaccinerade. Därför är det oroande att så många föräldrar struntar i att vaccinera sig.

Den BVC som blev så hårt kritiserad för att vilseleda föräldrar när det kom till att vaccinera sina barn ska gudskelov lägga ner, skriver dagensmedicin.se. Det är glädjande nyheter. Men det är fortfarande många föräldrar som väljer att strunta i vaccinationen. Kanske beror detta främst på okunskap, som medvetet sprids på internet. Läs mer om det i gp.se eller kolla på det här klippet från Malou:

Det här gäller inte bara mässling utan alla de vaccinationer man kan tänka sig. Både barn och vuxna bör vaccinera sig mot sjukdomar som hotar.