Utmaningar som ensamstående

Det är inte lätt att vara ensamstående mamma. Inte att vara ensamstående förälder över huvud taget, och det kan lätt bli på det sättet att man känner att man inte räcker riktigt till. Men då gäller det att skaka av sig den känslan och komma tillbaka på fötter, för du räcker till!

Det finns mycket som är förknippat med att vara ensamstående mamma. I alla fall om vi ser det utifrån, vilket många gör. Man läser ofta tidningsrubriker om hur ensamstående är mest beroende av bidrag, och hur dålig ekonomi man har som singelförälder. Och visst är det ofta så, det kan man ju räkna ut med händerna bakbundna att om det bara är en inkomst som ska räcka till flera människor så blir det svårare än om man hade haft två inkomster. Man kan inte ge sina barn lika stor vecko- eller månadspeng, köpa allt det man kanske skulle vilja köpa till dem och man kanske också glömmer bort att unna sig själv sådant man behöver och vill ha, för barnens behov går trots allt före ens egna i praktiskt taget alla fall. Men kanske är inte du som läser den här texten en ensamstående förälder, kanske är du snarare ett barn till en ensamstående? Då kanske du ibland känner att det inte räcker med en förälder, att det är jobbigt att bara ah en och du kanske är arg över saker här i livet. Men tänk på att din mamma eller pappa gör så gott hen kan, du kanske borde fundera över att köpa en present till mamma eller pappa så att hen kan känna att du verkligen uppskattar allt hen gör för dig. För en ensamstående förälder gör verkligen mycket, tro inget annat. När man är ensamstående behöver man bland annat:

  • Det vi redan tagit upp, det ekonomiska. En inkomst ska räcka till fler personer, och det kan vara jobbigt och svårt att få det att gå ihop.
  • Ständigt ansvar. Är man två föräldrar så kan man ju faktiskt dra iväg på egna saker, kanske att den ena föräldern passar barnen medan man själv går till gymmet eller går ut och träffar sina vänner. Är man ensamstående måste det fixas och betalas för barnvakt, vilket man kanske inte har tid att ordna eller råd att betala.
  • Om man är två när det ska uppfostras är det lättare att turas om, samsas och tillsammans komma fram till vad som är viktigt i uppfostran. Man får helt enkelt två perspektiv på saken, men är man ensam förälder kan man lätt hamna i gamla invanda mönster, utan förmågan att se på dessa mönster och beteenden utifrån på ett konstruktivt sätt.
  • Hantera upprörda barn. Ett barn som ser att ”alla andra” barn har två föräldrar kan bli väldigt avundsjuk på detta och tycka att det är orättvist att alla andra har två föräldrar men inte hen själv. Dessa upprörda känslor kan vara svåra att hantera för en ensamstående, och man kan själv bli sårad av vad barnet säger.

Men att vara förälder är verkligen en gåva, och i slutändan är det värt att gå igenom allt vad föräldraskap innebär!