Tips för att spara energi i hemmet

Vill du lära dig några intressanta och användbara tips som hjälper dig att förbruka mindre energi? När du sänker din energiförbrukning är du med och hjälper till att rädda vår planet. Så häng med, nu kör vi!

När du vill förbruka mindre energi hemma kan det vara bra att börja med att klicka in dig till Energimyndigheten där de samlat en hel del bra och smarta tips på området. Och det första tipset är ganska enkelt och något som man kan använda sig av med fördel om man är en varm och varmblodig person som föredrar svalka. Tipset är nämligen att sänka inomhusvärmen bara lite grann, för om man sänker inomhustemperaturen med en enda grad Celsius så sparar man energi – Fem procent av den totala energianvändningen närmare bestämt.

Ett annat och egentligen väldigt enkelt tips är att alltid tänka på att dra ur alla laddare från vägguttagen när de inte används. Det gäller till exempel laddare till mobiltelefoner, laddare till spelkonsoler och laddare till en Power Bank, bland mycket annat. Genom att dra ur sladdarna slipper man att det drar en massa onödig spillenergi som inte gör någon nytta alls.

Flera tips om energi

Man kan också försöka sig på att spara energi med luft/vattenvärmepump vilket kan visa sig vara effektivt eftersom man kan utnyttja den annars outnyttjade värmen som man får genom att utvinna energi på det här sättet. Men håll i åtanke att det kan kosta en del att installera pumpen, vilket kan kännas i plånboken så tänk på att detta i slutänden kommer betalas tillbaka i sänkt energiförbrukning som även sänker energikostnaderna för hushållet på sikt.

Ytterligare ett tips är att man kan byta ut sin belysning. I stället för gamla glödlampor och lysrör som flimrar och blinkar, och surrar och drar till sig myggor, så kan man byta till ny, energimässigt effektiv och modern belysning i form av till exempel LED-lampor. Man kan även använda sig av så kallade lågenergilampor. Ett annat tips som är väldigt nära besläktat med det förra är att man kan släcka ner lampor och onödig belysning när lamporna inte används och när ljuset inte behövs, till exempel när man går ut. Sedan kan det vara bra att tänka till lite kring hur man gör sina vardagssysslor. I till exempel köket när man ska koka vatten kan man tänka på att man inte kokar upp vatten med en kastrull eller kanna på en spis utan i stället kan man köpa sig en mer energisnål vattenkokare som drar mindre el än en spis och dessutom få vattnet att koka snabbare.

Allt du behöver göra för att rädda planeten är att tänka till lite –  vilka vanor kan du ändra?