Se till att sova bättre

sömn, sovaFör att sova bättre gäller det att skapa sig bättre förutsättningar för sömn i hemmet men också ändra tankebanor och tankesätt. Ett första steg är helt enkelt att ta reda på varför du sover dåligt, vilket kanske inte är helt lätt.

Hur ska man göra för att sova bättre egentligen? Det finns många handfasta tips att ta till, men mycket handlar också om det egna tankesättet och vanor som måste brytas.

Varför sover du dåligt?

Det viktigaste för att kunna bota ett dålig sömn eller brist på sömn är att försöka ta reda på anledningen till varför du sover dåligt. Men, det kanske inte alltid är så enkelt att ta reda på detta. Ett enkelt sätt är att se över hur det ligger till i sovrummet. En checklista att se över i sovrummet är att se över om du har bra persienner som inte släpper in ljus eftersom det gör dig pigg, se över om sängen är tillräckligt hård eller mjuk och fundera om sovrummet har en lugn atmosfär. Har man en partner som sover oroligt eller högljutt kan det också störa. Men är det hos en själv som problemet ligger så måste man bemöta problemet från annat håll. Det handlar om att kunna varva ner och koppla bort tankar som inte hör denna känsla till, vilket många tyvärr har svårt med.

Konkreta tips

I Svenska YLE kan man läsa om en sömnskola för vuxna, något som det pratas allt för lite om. Och där ges handfasta tips på hur man kan ta tag i sina sömnproblem. Där står det bland annat att man ska börja röja bort sömnstörande mönster som kaffedrickande, alkohol och tunga måltider och att föra en sömndagbok kan hjälpa en att upptäcka mer dolda sömnmönster som inte är bra. I Metro tipsas det också kring sömnproblem, och det man bör göra är bland annat att:

  • Skippa koffein på kvällen
  • Inte dricka alkohol
  • Försöka somna och kliva upp vid regelbundna tider
  • Motionera och träna

Förutfattade meningar om sömn

Många har förutfattade meningar om sömns, något som reds ut i Dagens Nyheter. Några vanliga föreställningar är bland annat att tro att man aldrig kan ta igen förlorad sömn och att den bästa sömnen fås innan midnatt, vilket inte stämmer.