Så lär du barnen om trafik

Har du små barn hemma och undrar lite kring när de kan börja gå själva till skolan och likande? Här är lite tips och råd om barn och trafiksäkerhet som kan vara bra att hålla i minnet.

Många som kör bil har inte tillräckligt bra syn för att få köra bil egentligen, med andra ord är det många som kör med olovlig syn i trafiken där dina barn vistas. Men något som kan vara bra att tänka på i sammanhanget är att det inte bara är bilförarna som måste ha koll på hur man beter sig trafiksäkert ute på vägarna. Även våra barn behöver få lära sig om hur de ska tänka och agera i trafiken redan från unga år.

 

Viktigt att tänka på om barn och trafik

Något som bland annat Stockholm Stad skriver om på sin hemsida är att man ska komma ihåg att barn faktiskt inte är små vuxna. De är barn och barn har inte samma förutsättningar som en vuxen när det kommer till att klara av och förstå olika trafiksituationer. Att låta barnen gå själva till skolan är alltså något du som förälder inte ska tillåta förrän barnen är tillräckligt gamla, 12 år brukar rekommenderas. För det är de vuxna som bär ansvaret för barnens säkerhet i trafiken, och först när barnet är trafikmoget är det läge att låta denne ta sig till skola och vänner utan att ha en vuxen i sällskap. Med det sagt ska inte glömmas att det inte behöver vara just en förälder som följer med till skolan. I Stockholms kommun har man till exempel börjat med gemensamma promenader och cykelturer till skolan som barnen kan vara med på, och detta i stället för att alla ska åka bil dit med sina föräldrar – i denna video berättar man mer:

Att låta sina barn öva genom att starta en “vandrande skolbuss” där du bor är en riktigt bra förberedelse för att göra barnen just trafikmogna, men glöm inte att denna ”skolskjuts” ska övervakas av en vuxen. Kanske kan ni turas om ett gäng föräldrar?