Så förbättrar du dina chanser att få bolån

Att få bolån som ensamstående mamma är inte helt enkelt alla gånger. Men det finns några bra tips som kan förbättra chanserna. Banken vill ha säkerhet och en medsökande kan vara en bra idé.

Att låna pengar som ensamstående mamma är svårare eftersom banken bedömer att risken för att lånet inte kan betalas tillbaka ökar. När det är två låntagare som ansöker om ett bolån är återbetalningsförmågan högre. Bankerna bedömer alltid en långivares kreditvärdighet, civilstånd, inkomst, lånehistorik och återbetalningsförmåga när det kommer till bostadslån. För banken är det tryggare med två låntagare med två löner.

Förbättra dina chanser till bolån

Credit cards, key ring. Concept mortgageFör att förbättra dina chanser som ensamstående förälder att få ett bostadslån kan det vara värt att kolla om det finns någon i din närhet som kan tänka sig att ansöka tillsammans med dig som medsökande. Då anser banken att chanserna att få tillbaka pengarna ökar. Här kan du ansöka om lånelöfte https://danskebank.se/privat/produkter/bolan/ansok-om-laanelofte för att se hur mycket du kan låna. En annan sak du kan göra är att se om du kan låna ett mindre belopp. Ett mindre belopp brukar ofta kunna bli beviljat om du får en bra kreditbedömning. Det är dock viktigt att tänka på att aldrig låna mer än du behöver och har råd med. Om du ytterligare vill öka dina möjligheter till bolån ska du undvika att köpa saker på avbetalning eller krediter.

Gör en budget

När du ska köpa en bostad är det viktigt att innan köpet göra en budget för att se att inkomsterna du får in täcker utgifterna inklusive lånen. Du bör också räkna på räntehöjningar, att du klarar av höjningar utan att behöva sälja din bostad. Det är också viktigt att tänka på att om du blir sjuk och får sjukpenning att den täcker alla dina utgifter.