Privatekonomi som ensamstående mamma

Att vara en ensamstående mamma innebär en rad olika utmaningar. Det är förstås skillnad på att vara ensam om att bidra till hushållet mot att leva i ett parförhållande, både på det fysiska och det ekonomiska planet. Läs mer här hur du som ensamstående kan klara din privatekonomi.

I de fall där något inträffar som du inte kunnat förutse, är det befogat att ta ett lån. Att ha likviditet tillgängligt precis när du behöver det är en trygghet både för dig och övriga familjen och här kan en kontokredit vara lösningen. Information om lån och kontokrediter hittar du bland annat hos https://www.financepal.se/kontokredit/, där du samtidigt har möjlighet att jämföra flertalet olika långivare. Oförutsedda utgifter kan exempelvis vara att kyl och frys går sönder, att bilen behöver repareras eller att du måste uppsöka tandläkare akut.

En separation tar musten ur vilken person som helst och helt plötsligt står du där med ensamt ansvar för både barn och ekonomi. Det här är något som tar sin tid att anpassa sig till, inte enbart psykiskt utan också praktiskt. Att basera hushållets ekonomi på en enda inkomst är en utmaning och där självklart vissa anpassningar måste göras efter det nya läget. Det finns dock alltid utvägar och vi ska här ge några tips hur du klarar ekonomin som ensamstående mamma.

Spartips

Som ensamstående märker du snart att utgifterna känns svårare att bemästra än tidigare. Det är av den anledningen inte så lätt att lägga undan pengar till sparkonton och liknande. I det här läget är det viktigare än någonsin att kartlägga dina utgifter noggrant. Det här går du enklast genom att upprätta en budget, där du på ett översiktligt sätt kan se var dina pengar tar vägen. Här ser du också var någonstans du kan spara pengar. Det bästa är om du lyckas hitta ett sätt att lägga undan några hundralappar till besparingar varje månad och det kan du ofta fixa genom att göra vissa justeringar. Exempelvis kan du:

  • Se över elavtal, mobilabonnemang mm – kanske kan du sänka kostnaderna här.
  • Ta en promenad eller cykeln till affären om du inte har alltför långt dit, så sparar du bränslekostnad.
  • Byta bostad om skillnaden i kostnad blir betydande.