Må bra som mamma

Ända sedan jag blev mamma har jag haft en helt ny grej för mig. Nämligen att var jag än är vara på jakt efter praktiska och fina scarves! Tidigare har jag egentligen bara sett det som en lite för tunn halsduk, men numer använder jag det alltid och till allt. Det gör inte bara att jag känner mig finare utan jag kan till och med använda den som en bärsele till min yngsta. Två saker som är fantastiska att kunna kombinera! Och att känna sig fin är viktigare än jag trott tidigare, både när man är gravid och när man fött. På nt.se skriver de såhär:

Kärleksfull förväntan och en rund växande mage, så vill vi gärna föreställa oss en graviditet. Men att vänta barn är ingen garanti för lycka, hur gärna vi än vill tro det.

På Kvinnohälsan i Linköping har man jobbat med psykisk ohälsa i många år. Sedan hösten 2011 screenar man också redan under graviditeten för att hitta de kvinnor som är deprimerade.

– Det är ett uppdrag vi fick av Hälso- och sjukvårdsnämnden, säger Caroline Lillecreutz som är mödrahälsovårdsöverläkare och projektledare för screeningen.

Uppdraget gäller hela Östergötland, men Linköping var först ut. Norrköping startade screeningen förra året, medan Motala ännu inte har kommit igång. Många landsting screenar nyblivna mammor efter förlossningen, men Östergötland är först i landet med att screena redan medan kvinnan väntar barnet.

Det betyder alltså att det är många som mår dåligt i samband med att de skaffar barn, trots att det är en av de största händelserna i livet. Jag har som tur är lyckats undvika större problem, men så har jag mina scarves också! Jag tror vi alla har vänner som inte klarat sig lika bra.