Köpa begagnad bil som ensamstående mamma

Att ha en bil förenklar tillvaron för de flesta och kanske särskilt för föräldrar med barn som ska skjutsas till skola och aktiviteter samtidigt som man själv kanske behöver bil till jobbet. Innan man köper en bil kan det vara bra med några tips.

Ett bra tips är att köpa en begagnad bil. En ny bil förlorar mycket i värde de första åren och en 3-4 år gammal bil som inte gått så långt kan dessutom vara nästan lika bra som en splitterny bil. Hos bilhandlare på nätet finns riktigt många annonser på BMW och andra märken att klicka runt bland. Hur ska du som ensamstående mamma tänka när du köper en begagnad bil?

Tips vid köp av begagnad bil

Cars,For,Sale,Stock,Lot,Row.,Car,Dealer,InventoryNuförtiden är det förhoppningsvis ingen skillnad på bilförsäljarnas inställning till ensamstående mammor, pappor, par eller singlar och det finns inget speciellt som gäller för just ensamstående mammor eftersom variationen i ekonomi, kunskap och behov skiljer sig från person till person.

En bra början är att fundera på vilka krav du har på bilen. Ska den rymma en stor barnskara, hur lång är körsträckan och hur mycket pengar är du intresserad av att lägga på din bil? En äldre begagnad bil som gått långt har lägre inköpspris, men kan kosta mer i service och reparationer. Fundera på hur viktig driftsäkerheten är för dig.

Därefter är det dags att göra efterforskningar på nätet vad gäller krocksäkerhet, driftsäkerhet och allmänna omdömen. När du har läst på är steg 2 att besöka olika bilhandlare, provköra utan köptvång och ställa frågor samt få bra tips.
Slutligen får du fundera på om du vill köpa av en etablerad bilhandlare eller av en privatperson. Hos en bilhandlare kan du få mer garantier på en begagnad bil och också standardiserad information om servicehistorik m.m. Nackdelen är att bilhandlarna oftast är dyrare att handla av jämfört med en privatperson. Har du koll på begagnade bilar kan det därför vara en bra affär att efter en noggrann undersökning köpa en gammal pärla av en privatperson.