Kärleken störst av allt

Kärleken till ens barn ger en känsla att både skämma bort dem med kärlek som med fina saker. Något som också många föräldrar har möjlighet att göra. När det väl är dags för födelsedagskalas, dop eller andra festligheter har man möjligheten till att kolla in de fina och personliga barnsakerna hos Bonde of Sweden. Några dagar får man sina köpta presenter levererade hem och allt är frid och fröjd. Tyvärr finns det grupper i samhället där föräldrarna knapp har energi att ge sina barn kärlek och ännu mindre pengar till att kunna köpa fina leksaker och presenter.

Barnfattigdomen har ökat

Även länder som Sverige, som på många områden idag anses lika i framkant när det gäller utvecklingen, har problem på vissa områden. Ett av problemen är att fattigdomen för vissa grupper av barn ökar i landet.  En av de grupper i samhället där barnfattigdomen är som högst är bland ensamstående mammor. Siffrorna, som sammanställs av Rädda barnen, visar att:

”En kvarts miljon barn i Sverige lever i fattigdom. I nio år har Rädda Barnen undersökt tillståndet hos de ekonomiskt mest utsatta familjerna och precis som i fjol ökar antalet fattiga barn. Rapporten bygger på siffror från 2009 eftersom den använder statistik från SCB som släpar efter. 2008 var första gången på tio år som att antalet fattiga barn ökade, och den ökningen fortsätter alltså. Ytterligare 28 000 barn – sammanlagt 248 000 levde i fattigdom under 2009.”

Problemen som finns kring barnfattigdom går fortfarande att få bukt på. Barn ska drabbas så lite som möjligt av föräldrarnas ekonomi, och kommuner är en av de organisationer som med rätt stöd kan dämpa effekterna.