Gör tomten barnsäker utan sluttning

Barn älskar att vara utomhus och har du som förälder turen att ha en tomt för barnen att leka på finns massor av möjligheter för olika aktiviteter. Det är dock viktigt att tänka över tomten ur barnsäkerhetssynpunkt.

Kanske har du redan kollat upp att växterna i trädgården inte är giftiga, att det inte ligger gamla plankor med spikar i, att studsmattan har nät och att gungorna är hela och sitter fast som de ska. Men om du har en sluttande tomt ut mot en trafikerad gata innebär även detta en fara. Särskilt om du är en ensamstående förälder kan det vara svårt att hålla koll på barnen varje sekund när du t.ex. behöver laga mat. När barnen är inne i en lek och favoritbollen rullar ut på gatan kan det vara svårt att komma ihåg att man inte ska springa ut och hämta den. Ett smart sätt att barnsäkra tomten är därför att höja upp tomten så att den blir plan och sätta ett staket ut mot gatan.

Plana ut tomten med stödmur

Att plana ut tomten gör du enklast med en stödmur. Fundera på hur stor yta som ska planas ut och köp stödmur här när du beräknat hur hög tomten behöver bli. Nedanför muren kan en vacker rabatt anläggas om du inte vill ha muren precis vid tomtgränsen. När du ska bygga stödmur behöver du tänka på att:

  • Anlägga en stabil sockel
  • Se till att muren är dränerad
  • Få rätt lutning på muren så att den både håller emot och smälter in i resten av tomten på ett bra sätt

Ta hjälp av ett proffs för beräkningar och planering samt materialval för din mur.

Plan tomt med lekmöjligheter

tomtDen plana tomten kommer att ge dig och dina barn många roliga stunder. Det är roligare och säkrare att spela fotboll när bollen inte rullar ned för en backe och ut på gatan. Likaså kräver krocket, kubb, badminton och andra sporter en någotsånär jämn och plan yta för att kunna spelas normalt. Små barn som precis håller på att lära sig gå har det betydligt enklare på plan mark. Under sommaren kanske barnen önskar en plaskpool att leka och svalka sig i och är tomten sluttande blir det svårt att fylla en pool så att vattnet hålle sig kvar.