Gör om från babyrum till barnrum

Börjar det bli dags att anpassa barnrummet till ett litet större barn? Här finns det en del att tänka på, som bland annat innefattar val av säng. Här kommer några tips att tänka på!

En sak är säker; liten blir stor och som förälder är det inte alltid helt lätt att hänga med ett barn som växer. I takt med att barnet blir större krävs det en uppdatering inte bara av garderoben, utan också boendemiljö och inredning. Självklart måste barnens rum matcha åldern, annars kommer det påverka trivseln negativt. Allt från sovplats till sängkläder måste tas i beaktning, där du smidigt kan handla påslakan för barn online istället för i fysisk butik. Här nedan ska vi ge några tips för att du ska klara av barnrumsuppgraderingen!

Börja med att planera sovplatsen

Den viktigaste delen av barnrummet är utan tvekan sängen, precis som i vilket annat sovrum som helst. Det är i sängen vi får den vila vi behöver för att fungera i vardagen, så valet av säng har med andra ord stor betydelse för välbefinnandet. Att gå från en spjälsäng till en barnsäng är ett stort steg i utvecklingen. Värt att tänka på är att spjälsängen säkerligen setts som en säker plats under en lång tid, så det kan ta några nätter att vänja sig vid en vanlig säng som har en mer öppen karaktär.

Viktigt är också att tänka på säkerheten vid övergång till en vanlig barnsäng. Det är lätt att trilla ut ur sängen till en början, eftersom barnet har vant sig vid att det tar stopp med spjälorna. Av den anledningen är det bra att välja en låg säng, för att komma nära golvet, samt att den är försedd med någon form av kantskydd för att motverka fall – det vill säga en bräda eller liknande.

  • Sängen är otroligt viktig.
  • Det krävs lite tillvänjning att använda en vanlig säng.
  • En låg säng med ”fallskydd” är bra.

Involvera barnet

Tänk på att inte ”köra på” med inredningen av barnrummet på egen hand; det är mycket viktigt att kommunicera dina planer med ditt barn. Trots allt är det ju han eller hon som ska bo, leka och sova där. Det som du som förälder dock bör fundera ut är förvaringsmöjligheter. Här ska det finnas plats för både kläder och leksaker, men glöm inte att det ska finnas kvar mycket lekyta!