Ekonomin som ensamstående

Att vara ensamstående förälder är inte alltid det lättaste. För att ekonomin ska gå ihop krävs oftast att du planerar ordentligt, undviker onödiga utgifter och tänker långsiktigt. Skär ner på de många små utgifterna och snåla inte på det som verkligen är viktigt, som kläder och bra mat.

mammaSom ensamstående förälder kan det vara kämpigt om barnen är sjuka, det är bara du som kan vara hemma om den andra föräldern inte finns med i bilden eller så ofta. Det är därför din lön som blir mest lidande om du måste vabba eller andra oförutsedda saker händer. Att tvättmaskinen eller bilen går sönder vid helt fel tillfälle är ju bara självklart, och som barnfamilj är särskilt tvättmaskinen inte möjlig att vara utan. Det kan vara nödvändigt att behöva få in lite pengar snabbt, och då kan ett snabblån hjälpa. Innan du tar ett lån så jämför noga olika lån och lånegivare hos https://bästasmslånet.se för att få bästa möjliga villkor för just dig och din situation.

Lägg en budget

Det enklaste sättet för att få kontroll och koll på ekonomin är att lägga en budget. Du kan få smidig hjälp med detta via budgetkalkylen, det ger en rimlig riktlinje till hur ekonomin kan och bör se ut. Att se det svart på vitt och även enligt schablonberäkningar ger ett hum om du gör av med pengarna på rätt områden eller om du behöver omprioritera. Det borde också finnas utrymme i din budget för ett månadssparande, även om det bara är en hundralapp i månaden.

Bilen kan vara en dyr historia

Du kanske hör till de som måste ha bil för att kunna ta sig till jobbet eller som måste ha bil av andra anledningar. Just bilen kan vara en källa till stora utgifter och den kostar dig dessutom bra mycket mer än inköp och drivmedel. Skatt, försäkring, besiktning, service och däck kostar en del. För en familj med lite lägre inkomster kan det vara lockande att köpa en billigare bil, antingen en begagnad väldigt billig skrothög eller en av de nyare billigare bilarna på marknaden. Kan du inte skruva själv är en risig begagnad bil oftast väldigt dyr i drift då reservdelar och reparationer kan bli dyrt. En nyare bil kan verka för dyr att köpa in eftersom det är ett högre pris som ska betalas på en och samma gång, men i längden vinner du oftast på köpa en nyare och dyrare bil. På splitter nya dyra eller billiga bilar skiljer det också på vad som blir billigast, så titta noga och undvik impulsköp.

Har du rätt till bostadsbidrag?

pappaDet finns bidrag som ni som barnfamilj kan ha rätt till, och bostadsbidrag är ett av dem. Kolla upp hos Försäkringskassan om det kan vara aktuellt. Ett annat tips är att kolla upp om ditt barn i gymnasieåldern kan vara berättigad ett högre belopp på studiebidraget som kommer ifrån CSN. Om familjen har väldigt låg inkomst kan det vara möjligt att få ett högre studiebidrag.

Spartips för ensamstående föräldrar

  • Kvalitetskläder är dyrare i inköp men håller bättre.
  • Titta efter kläder på second hand. Det är dessutom miljövänligt.
  • Undvik abonnemang och dyra telefoner. Kontantkort till barnen fungerar perfekt.
  • Poppa popcorn istället för att köpa chips till fredagsmyset.