Bra tips för dig som hyr bostadsrätt

Att bo i hyresrätt kan vara flexibelt och bekvämt för många. Du slipper bekymra dig om bostadslån och ränta och det är inte heller du som är ansvarig för bostaden. När något går fel tar hyresvärden hand om det. Men det finns ändå en del du bör tänka på när du hyr bostad, exempelvis en bra hemförsäkring.

För dig som bor i hyresrätt är det inte särskilt mycket du behöver oroa dig över vad gäller ditt boende. Det viktigaste för dig som bor i hyresrätt är att du har en bra hemförsäkring, exempelvis från sidan https://www.gofido.se/hemforsakring/hyresrattsforsakring/, samt att du byter över till ett förstahandskontrakt vid första möjlighet. Detta eftersom förstahandskontrakt innebär fler rättigheter för dig som hyr. Det här är vad du behöver tänka på.

Kravet för hyresrätter hos det svenska folket stiger

Det är många idag som inte kan få tag på en hyresrätt till följd av en brist i marknaden. Många svenskar kräver därmed en ökning av antalet hyresrätter, särskilt i storstäder som Stockholm. Det är därför viktigt att du värnar om din hyresrätt med en bra hemförsäkring. När du väljer hemförsäkring är det dock viktigt att du ser upp för fallgroparna som kan uppstå när du tecknar ny försäkring. Exempelvis att du sätter ett värde på dina egendomar som korrekt motsvarar det egentliga värdet, annars riskerar du att bli underförsäkrad.

Förstahandskontrakt innebär mer säkerhet

Att hyra i andrahand kan vara rätt jobbigt eftersom det känns mer osäkert och du tvingas handskas med en privatperson snarare än ett företag. Det är därför bra att byta över från ett andrahandskontrakt till ett förstahandskontrakt. Med ett förstahandskontrakt blir din boendesituation mer permanent, och du kan därför engagera dig mer i din kontakt med grannarna och kanske även få nya vänner för livet. En sådan boendesituation kan liknas vid att bo i Bullerbyn vilket kan vara positivt för dig som är social och gillar gemenskap.

Sammanfattningsvis är det viktigt för dig som bor i hyresrätt att du:

  • Fixar en bra och smart hemförsäkring
  • Värderar dina egendomar korrekt vid teckning av ny försäkring
  • Fixar förstahandskontrakt när du har möjlighet till det, för extra trygghet