Bra mat för stora och små

isolated colorful vegetable arrangementSom familj kan det vara svårt att komma överens om vad man ska äta. Eller så har man helt enkelt inte tid att laga mat som tar längre tid, och inspirationen tryter. Dessutom kan det vara så att man har en stram ekonomi, som gör att man inte kan laga alla typer av mat. Här följer tips på bra mat som hela familjen gillar. 

I tidigare inlägg har vi skrivit om färdiga matkassar med hemleverans, en tjänst som uppkommit i modern tid och som underlättar vardagen för många. Men nu ska det handla om mat som passar barnfamiljer i allmänhet. Vi jobbar, sliter, hämtar på dagis, umgås med släkt och vänner, handlar, lagar mat. Hur har vi egentligen tid med allt detta kan man undra. Det kan vara svårt att laga till mat som går snabbt, är billig och som gör att både vuxna och barn får i sig viktiga näringsämnen.

Gör det enkelt för dig

För att det ska bli enklare att göra middag kan man låta barnen vara i köket och hjälpa till med maten, det gör också att barnen gärna vill smaka och testa – de har ju lagat maten helt själva! Lägg fram de ingredienser som du vill laga till och presentera utifrån det en maträtt för barnen, för att se vad de tycker. Falukorv är en klassiker att laga till, men skippa den där trista pastan till och gör rotfrukter i ugn istället, det är både nyttigare och godare, dessutom är det enkelt att tillaga och kostar inte speciellt mycket. Köttfärs är en bra produkt som du kan tillaga mycket av, varför inte slänga ihop köttfärsbiffar med en fräsch sallad till? På Mitt Kök Expressen finns ett fantastiskt recept på zucchinilasagne med köttfärs. Ett bra tips är att göra mycket mat i ugn, det går snabbt och blir gott, plus att man inte hela tiden behöver stå och underhålla maten på samma sätt som man behöver vid spisen.