Både för- och nackdelar med barnkalas

Tyvärr kan barnkalas medföra att barn känner sig utanför om man inte har några kompisar att bjuda eller om själv inte blir bjuden. Nellie, som snart ska flytta till en ny stad, ska ha barnkalas tillsammans med många okända gäster efter att hennes mamma bjudit in till kalas via en Facebook-grupp. På det sättet ska hon kunna lära känna kompisar i den nya staden.

barnkalasSom man skriver om på Expressen ska ensamstående mamman Jenny De Oliveira flytta till en ny stad tillsammans med sin dotter Nellie. Det svåra är att hitta nya kompisar i en ny stad,  speciellt för dottern vilket mamman tagit tag i inför Nellies födelsedag. De har nämligen bjudit in till kalas via en lika Facebook-grupp för att lättare kunna träffa familjerna i staden. Detta var ett ypperligt smart drag av mamman som nu har 30 okända gäster som tackat ja till barnkalaset men som förhoppningsvis blir framtida vänner till familjen.

Som ensamstående kan det dock vara väldigt påfrestande att ställa till med ett stort barnkalas. Just när barnen befinner sig i den yngre åldrarna är det mycket liv och rörelse när dem leker tillsammans. Samtidigt kan det vara svårt att avgöra vilka man ska bjuda för att inte göra festen orimligt hanterbar, för dyr eller riskera att man glömmer någon.

Planera kalaset rättvist

Här listas några tips som är extra viktiga att ha med sig om man är mitt i processen att planera ett barnkalas:

  • Barnkalas är en fest men kan även medföra utanförskap bland barnen om man inte bjuder till exempel hela fotbollslaget eller hela skolklassen. Även barn med olika typer av handikapp hamnar oftast i bakgrunden och blir inte bjudna på grund av att man behöver extra stöd under festligheten. Det viktigaste som förälder när man ska planera ett kalas är faktiskt att tänka till en extra gång innan man skickar iväg inbjudningskorten.
  • Skippa sockret. Det är inte alltid nödvändigt att fylla barnen med godis och läsk som sedan genererar till att dem i sockerchock springer runt och skriker. Man kan baka en kaka med bär istället för sylt, bjuda på citronvatten istället för saft och byta ut godispåsarna i fiskdammen till olika slags pyssel istället. Man kan enkelt köpa fina motiv till tårtan på till exempel https://www.dintarta.se/motivtarta/barnkalastartor för att göra den livfull och god.
  • Inkludera födelsedagsbarnet. Det är viktigt att barnet i familjen som kalaset ska hållas för får vara med i hela planeringsprocessen. Vilka aktiviteter ska man ha under kalaset, ska man satsa på ett speciellt tema eller ska man ha kalaset på hemmaplan eller i en annan lokal? Lyssna på vad barnet önskar och försök att anpassa kalaset så mycket som möjligt efter det.