Att älska är att våga släppa taget

Vi har tidigare skrivit om hur kärleken verkligen (verkligen!) är störst av allt, och det till kanske främst till sina barn. Oavsett om man har råd eller inte att skämma bort sina barn med fina saker är det viktigast att man visar sin kärlek med ömhet och intresse framför materiella ting. Andra saker som visar på kärlek till sitt barn är att låta dessa prova sina vingar.

I SvD kan vi läsa att när det kommer till just frågan om barns välmående, som givetvis alltid är aktuellt, så brukar ofta problemen handla om rädslor och att inte våga.

Utmana vardagsrädslor för bättre självkänsla

Barnklädesguiden.se(2)Det visar sig att mellan fem till tio procent av alla barn faktiskt uppfyller kriterier för någon form av fobi eller en ångestdiagnos, medan ännu fler kanske inte når upp till någon fastställd diagnos men däremot uppvisar liknande symptom och lider av det, vilket är jättejobbigt vare sig man är vuxen eller barn. Om man inte vågar delta i aktiviteter kan dessutom ens självkänsla drabbas, oavsett hur mycket beröm en får av sina föräldrar. Det handlar om att hamna utanför komfortzonen men ändå gradvis och under relativt kontrollerade former, men att inte hela tiden få hjälp av mamma och pappa utan få prova sina vingar själv.

Att man är orolig själv behöver man heller inte skylta med hela tiden, för det ingjuter ju oro, ängslighet kanske till och med rädsla, hos barnet också.

Vissa saker är förstås relevanta att varna för, men när instinkten att varna slår till bör man som förälder fundera över om det verkligen är motiverat eller om man riskerar att förstora en händelse som egentligen inte är så farlig – SvD