Om Mamma Patricia

Som du kanske listat ut heter jag Patricia och är mamma. Den här bloggen handlar om mitt liv som ensamstående mamma och mina erfarenheter som förälder. Främst i alla fall. Därtill kan det komma lite mer blandade tips och tankar.

Jag har två barn, Emma och Lilja. Lilja är adopterad. Som ensamstående har du i Sverige rätt att adoptera. Det är dock en något svårare process än vanligt eftersom inte alla länder godtar ensamstående som sökande. Oftast är det även så att länder som gör det prioriterar anökningar som kommer från par eftersom det anses vara en mer stabil familjesituation.

Som ensamstående kvinna krävs mer än för par i de allra flesta fall. Ofta får även ensamstående kvinnor vara beredda på att få adoptera barn med särskilda behov.  För ensamstående män är det dock extremt svårt att överhuvudtaget bli godkänd i Sverige. Processen är svårare för män eftersom det är vanligare med manliga förbrytare när det gäller brott mot barn. Och även om en man blir godkänd av socialstyrelsen godtar nästan ingen att skicka barn till ensamstående män.